Gecmeyen Kulak Tikanikligi ve Cinlamaya Dikkat

Kulak tikanikligi ve cinlama, kulakta hissedilen basinc, tikaniklik ve cinlama hissi olarak tanimlanabilir. Kulakta tikaniklik ve cinlama hissi birçok nedenle ortaya çikabilir. Dis kulak kirigi, alt solunum yolu enfeksiyonlari, kulak hijyeninin ihmal edilmesi veya yabanci cisimlerin kulaga girmesi nedenler arasindadir. Kulak tikanikliginin nedenine bagli olarak, bazen zamanla kendiliginden geçebilir. Ancak, sürekli devam eden kulak tikanikligi ve cinlama sorunu varsa, mutlaka bir kulak burun bogaz uzmanina basvurulmalidir. Tedavi yöntemleri arasinda KBB muayenesi, ilaç tedavisi ve kulak temizleme yöntemleri bulunur. Kulak hijyenine dikkat etmek de kulak tikanikligi ve cinlamayi önlemek için önemlidir.

Kulak Tikanikligi ve Cinlama Nedir?

Kulak tıkanıklığı ve çınlama, kulakta hissedilen basınç, dolgunluk ve bazen de çınlama hissine verilen isimdir. Kulak zarının arkasında yer alan orta kulak bölgesinde yaşanan bir sorun, bu hissiyatın ortaya çıkmasına neden olabilir. Orta kulak bölgesinde oluşan basınç değişimleri, çeşitli nedenlerle kaçınım ya da yol açma şeklinde hissedilir. Aynı zamanda tıkanıklık ya da çınlama hissinin oluşumu, kulak kirleri, solunum yolu enfeksiyonları ya da bir yabancı cismin kulakta kalmaya devam etmesi de yüzünden olabilir.

Kulak tıkanıklığı ve çınlama şikayetlerinin perhiz edilmeden bırakılması durumunda, istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir ve kulakta ciddi rahatsızlıklar oluşabilir. Çoğu durumda basit bir kulak temizliği işlemi ya da kulak damlası kullanımı ile şikayetlerin giderilmesi sağlanabilir. Ancak, bazen daha ciddi nedenler söz konusu olabilir ve uygun bir tedavi yönteminin uygulanması gerekebilir.

Kulakta Tikaniklik ve Cinlama Nedenleri

Kulakta tikaniklik ve cinlama hissi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kulak kanalında birikmiş kirler, kulak enfeksiyonları, basınç değişiklikleri, yabancı cisimlerin varlığı, kulak kirpiklerindeki bozukluklar ve alerjik reaksiyonlar gibi sebepler kulak tikanikligina neden olabilir.

Ayrıca solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, astım gibi hastalıklar da kulakta tikaniklik ve cinlama hissine yol açabilir. Bazı durumlarda ise ciddi sağlık problemleri olan kulak tümörleri, kulak zarı çökmesi, menenjit ve beyin tümörleri de kulak tikanikligi ve cinlama hissine yol açabilir.

Kulak tikanikligi ve cinlama şikayeti olan kişilerin iyi bir KBB muayenesi yaptırmaları ve altta yatan nedenin belirlenmesi gerekmektedir. Tedavi süreci ise altta yatan neden ve semptomların ciddiyetine bağlı olarak değişebilir.

Kendiliginden Tikanma ve Dis Kulak Kirigi

Kendiliğinden tıkanma ve dis kulak kırığı, kulak tıkanıklığının en sık nedenleri arasında yer almaktadır. Dis kulak kırığı, kulakta birikmiş kir ve sıvının dis kulak kanalı içerisinde sıkışması sonucu meydana gelir. Kendiliğinden tıkanma ise, kulak kanalındaki cildin kalınlaşması veya kulakta birikmiş sıvı nedeniyle oluşabilir. Tedavi, genellikle kulak temizliği veya cerrahi müdahale gerektirir.

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonlari

Kulak tıkanıklığı ve çınlama, alt solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanabilir. Özellikle sinüzit ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak kanallarında tıkanıklığa neden olabilir. Bu tıkanıklık, orta kulakta enfeksiyona sebep olabilir ve kulak çınlaması meydana getirebilir. İleri safhalarda ise, işitme kaybına sebep olabilir. Bu nedenle, üst solunum yolu enfeksiyonları teşhis edildiğinde, kulakların kontrol edilmesi oldukça önemlidir.

Kulakta Yabanci Cisim Varligi

Kulakta yabancı cisimler tikanikliga, cinlamaya neden olabilirler. Bu durumda, yanlis tedaviler kulaga zarar verebilir. Kulak zarini delmek veya kulaga batan cisimi calisirken itmek, kulak canalinda yaralanmaya sebep olabilir. Bu yüzden kulakta yabanci cisim varliginda mutlaka bir kulak burun bogaz uzmanina görünmek gereklidir. Uzman tarafindan yapilacak incelemeler sonucu, kulak canalindaki yabanci cisim cikartilir ya da gerekli tedavi uygulanir.

Kulak Hijyeni ve Kulak Tikanikligi

Kulak hijyeni, kulak tikanikligi ve cinlamaya karsi alinabilecek en onemli onlemlerden biridir. Kulakta biriken kir, toz, kirpikler, kulak yagini ve diger yabanci maddeler, kulak tikanikligina ve enfeksiyonlarin ortaya cikmasina yol acabilir. Kulak temizligi icin pamuklu cubuklar kullanilmamali, bundan ziyade kulaklari yumusatacak damlalar veya ilaclar kullanilabilir. Kulaklari temizlemek icin dogal yontemler de kullanilabilir. Ornegin, bir miktar zeytinyagi ile kulaklari yavasca ovalamak, kulak icerisindeki yabanci maddeleri temizlemeye yardimci olabilir. Bunlar yapilmadan once, doktorunuza danisarak yapabileceginiz bir temizlik yontemi secmeniz onemlidir.

Kulak Tikanikligi ve Cinlama Tedavisi

Kulak tikanikligi ve cinlama şikayeti, birçok farklı sebepten kaynaklanabilir ve tedavi yöntemleri de bu sebeplere göre değişebilir.

  • Öncelikle, kulakta tikaniklik yaratan bir yabancı cisim varsa, bu cisim cerrahi müdahale ile çıkarılmalıdır.
  • Alt solunum yolu enfeksiyonları gibi bir enfeksiyon varsa, antibiyotik kullanımı gerekebilir.
  • Kulakta biriken fazla kulak salgısının neden olduğu tıkanıklıklarda, kulak damlaları ile tedavi edilebilir.
  • Bazen, kulak tikanikligi ve cinlamaya kulak hijyeni bozukluğu da neden olabilir. Bu durumda, kulak temizliği yapılarak şikayetler en aza indirilebilir.
  • Kalıcı işitme kaybı veya ciddi kulak rahatsızlıkları durumunda, cerrahi müdahale gerekli olabilir.

Bu yöntemlerin kullanımı, doktorun görüşüne ve şikayetin nedenine bağlıdır. Herhangi bir şikayet durumunda, doktora danışmak her zaman en doğru yöntemdir.

KBB Muayenesi

Kulak tikanikligi ve cinlama problemleri için öncelikle KBB hekimine gidilmesi gerekmektedir. Muayene esnasında hekim, kulakta herhangi bir enfeksiyon, yabancı cisim veya kulak kirigi olup olmadığını kontrol eder. Bu inceleme genellikle kulak damlası kullanılarak yapılır. Kulak zarında herhangi bir hasar olup olmadığını tespit etmek için ise kulak zarı muayenesi yapılabilir.

Ilac Tedavisi

Kulak tikanikligi ve cinlama tedavisinde ilaclar kullanilabilir. Doktorunuz, altta yatan nedenlere bagli olarak uygun tedaviyi onerir. Otipax ve Vosol gibi damla ilaclar, kulak iltihaplarinin ve tikanikliklarinin tedavisinde kullanilir. Anti-inflamatuar ilaclar ve kulak duvarindaki kaslari rahatlatan ilaclar da yogun tikaniklik hissinin giderilmesine yardimci olabilir. Ancak, doktorunuzun onerileri dogrultusunda ilac tedavisi almaniz onemlidir.

Kulak Temizleme

Kulak tikanikligi ve cinlama genellikle kulak kirigi birikmesi nedeniyle gelisir. Kulak kirigi olusumu, kulak temizliginin yanlis yapilmasindan da kaynaklanabilir. Bu nedenle kulak hyjeni onemlidir. Ancak kulak temizlerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardir:

  • Asla kulak çubuğu kullanmayın. Çünkü kulak çubugu kulak zarına zarar verebilir.
  • Kulak kirigini temizlemeye çalışmak yerine hekime danışın.
  • Çok fazla su kullanmaktan kaçının. Kulak kirigina su teması, kirigin olusmasına neden olabilir.

Eğer kulak tikanikligi ve cinlama devam ediyorsa, kulak temizleme islemi ile birlikte kullanilacak ilaclar ve tedavi yontemleri hakkinda KBB hekiminden bilgi alinmalidir.

Yorum yapın